چاپ سیلک چیست؟ چرا محبوب ولی کم کاربرد است؟

چاپ سیلک 01

چاپ سیلک یا سریگراف هر دو نام یک فرآیند چاپی هستند در زبان لاتین با اسم Screen printing نیز صدا زده میشود. در ادامه نوع چاپ و عملکرد این شیوه ی چاپی را برای شما در چند پاراگراف آورده ایم. چاپ سیلک یک عملکرد مانند باقی دستگاه های چاپی موجود در صنعت چاپ میباشد. اگر یادتان باشد در کودکی با استفاده از برگ درختان بر روی کاغذ طرح های رنگی هنری به وجود می‌آوردیم به این صورت که یک ورق کاغذ سفید را اماده میکردیم سپس یک برگ درخت را رنگ میزدیم و با فشار دست تصویر آنرا بر روی کاغذ می انداختیم این عمل مانند چاپ سیلک میباشد با این تفاوت که در این نوع چاپ از پارچه ابریشم استفاده می‌کردند که امروزه پلی استر و نایلون جای آن را گرفته است.

تفاوت چاپ سیلک با آن برگ رنگ شده این می باشد که بر روی سطحی مانند برگ یه برش نوشتاری یا تصویری می‌خورد و توسط فشار حراراتی یا مکانیکی بر روی سطحی که می خواهید چاپ انجام میگیرد. Samuel simon دردهه ی ۲۰ این سبک چاپ را اختراع کرد و سپس john pilsworth در تمامی رنگها این چاپ را گسترش داد. چاپ سیلک اولین بار در کشور ژاپن به وجود آمد و بعد از آن در زمان سلسله سونگ کشور چین پدیدار شد، در سال ۱۹۳۸ نیویورک گروهی از هنرمندان و نقاشان با این روش چاپ را شروع کردند و هنر خط نگاری را ابداع کردند هم چنین بعدها انجمن سریگرافی را تشکیل دادند.

چاپ سیلک چیست؟

روشی آسان برای چاپ روی پارچه، کاغذ، بوم، بدون استفاده ازهیچ مایع حلالی ست اما بسیار زمان بر و یکبار مصرف میباشد. در این نوع چاپ طرح مورد نظر را از روی شابلون با استفاده از توری یا صفحه مشبک، جوهر و تیغه پلاستیکی به سطح مورد نیاز برای چاپ انتقال می‌دهیم. عملکرد چاپ روی صفحه شامل تولید یک شابلون و پخش کردن جوهر بر روی توری یا صفحه مشبک برای ایجاد و حک کردن یک طرح چاپی بر روی سطح است.

در مواردی دیده شده برای فلز، چوب، شیشه و پلاستیک نیز این نوع چاپ در نظر گرفته می‌شود. تکنیک چاپ سیلک با اینکه کم کاربرد است اما محبوب بوده به دلیل چاپی با پردازش رنگی غنی و شدید همراه با بازده ی رنگ استثنایی که دارد. چاپ سیلک در زمان گذشته فقط با نیروی انسانی مانند فشار دست انجام می شد اما امروزه با تولید دستگاه صنعتی چاپ سیلک،  بیشتر کار چاپی را دستگاه انجام میدهد انسان فقط سطح چاپ پذیر را داخل دستگاه میگذارد. شش سیلندر به صورت چرخشی طرح را بر اجسام چاپ می کنند اما زمان زیادی به نسبت دستگاه چاپ فلکسو و افست صرف میکند می توان گفت در هر یک ساعت دستگاه چاپ فلکسو و افست 5000 عدد طرح چاپی بر روی کارتن چاپ می‌کنند اما چاپ سیلک حداکثر در یک ساعت میتواند ۱۰۰۰ تا چاپ انجام دهد.

جعبه با چاپ سیلک

مراحل چاپ سیلک

ایجاد طراحی و یک صفحه انتخاب شده

بعد از اینکه یک طرح ایجاد شد آنرا بر روی ورق استات چاپ می کنند تا برای نمایش و استفاده صفحه شابلون از آن بهره ببرند. بعد از اتمام طراحی، زمان آن میرسد که صفحه نمایش و تعداد مش یا روزنه های بافت کاغذی کارتن را به نسبت طرح درخواستی در نظر گرفت. پس از مشخص شدن تعداد مش با یک لایه امولوسیونی حساس به نور، صفحه نمایش پوشانده می شود. ورق شفاف استات بر روی سطح مشبک پوشیده شده با امولوسیون زیر نور روشن قرار داده می شود که در این مرحله امولوسیون شروع به واکنش نشان دادن میکند و توسعه می یابد.

برای مدت زمان مشخصی در معرض تابش نور قرار داده میشود تا امولوسیون سفت شود و در غیر اینصورت شسته می‌شود تا اثری از خود بر روی صفحه به جا نگذارد، صفحه نمایش خشک شده توسط چاپگر تست می شود.

آماده سازی برای چاپ

سطح چاپ پذیر با هر جنسی بر روی تخته چاپ به صورت صاف قرار می‌گیرد سپس جوهر رنگی مورد نظر به بالای صفحه ریخته می شود و یک قطعه مکانیکی همراه تیغه پلاستیکی یا غلتک جوهر را به طور مساوی بر روی تمامی سطوح پخش میکند. خشک شدن و حرارت دادن فرآیندی ست که در نتیجه محصول یا سطح چاپ شده توسط حرارت یا دستگاه خشک کن طرح نهایی خود را نشان می‌دهد.

یکی از معایب چاپ سیلک پخش شدن جوهر هنگام انجام طرح زنی میباشد اما مزایای آن به نسبت فلکسو و اُفست انجام فرآیند چاپ بر روی هر متریالی مانند تی شرت، لیوان (ماگ) و غیره است.

چاپ سیلک با خدمات یووی موضعی امکان پذیره؟

بله بر روی تمامی طرح های چاپی می توان خدمات پس از چاپ انجام داد.

چاپ سیلک به دلیل استفاده از ابریشم گرونه؟

امروزه دیگر از ابریشم استفاده نمیکنند بیشترین کاربرد را نایلون و پلی استر دارند دلیل قیمت بالای این شیوه ی چاپی زمان صرف شده و استفاده از رنگها به مقیاس بیشتر نسبت به مابقی دستگاه های چاپی و یکبارمصرف بودن شابلون آن است.

سیلک اسکرین مانند چاپ سیلک است؟

بله اسکرین به معنای صفحه نمایش است که منظور همان چاپ روی کارتن میباشد.

کلام آخر

چاپ سیلک مانند دیگر چاپ ها مکانیزه نشده و همچنان می توان سطوح نرم و سفت مانند کاغذ کارتن یا پارچه ساتن و غیره را توسط این گونه ی چاپی طرح زد. کارخانه کارتن سازی بنابر سلیقه و درخواست هر چاپی که مد نظر مشتری باشد بر روی بسته بندی مقوایی انجام میدهد اما بهتر است قبل از اطمینان درباره ی موضوع چاپ با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید و مشاوره لازم را برای انتخاب نوع چاپ دریافت کنید.

۴/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *